סובלים מפציעה טורדנית, כאב שלא עוזב, או חשש מביצוע תנועות מסויימות כתוצאה מפציעה קודמת?
למרות שאנו עושים מאמצים להימנע מהם, פציעות וכאבים הם חלק אינטגרלי מכל ענף ספורט. כדי להתגבר עליהם בצורה יעילה מומלץ לשלב בין האימון הפיזי לאימון המנטאלי.
ולמה השילוב הזה חשוב?
תרגול פיזי הדרגתי של איזור הכאב או הפציעה נועד כמובן לחזק את אותו האיזור ולסייע בשיקום הפיזי שלו, אך יש לו מטרה נוספת, מנטאלית:
לגרום לכם לסמוך שוב על הגוף שלכם, להגביר את תחושת המסוגלות העצמית שלכם ולהביא לכך שהפציעה תפסיק להיות חלק מהזהות העצמית שלכם.
בחלק מהמקרים אתם חשים שהמחסום הוא קושי פיזי אך למעשה המחסום עובר מהפיזי למנטאלי- אתם פשוט מפסיקים לסמוך על הגוף שלכם, מתייחסים לפציעה או לכאב כחלק ממי שאתם ומתרגלים לתחושת חוסר הביטחון!
לכן, בתפיסה שלכם אתם לא יכולים לעשות תרגילים או תנועות מסוימות, אתם מתרגלים לעבוד בטווחי תנועה חלקיים וההימנעות שלכם מגבירה את המעגל ומקשה עליכם לצאת ממנו.
לצד התרגול הפיזי, חשוב לתת מקום למחשבות, לחששות ולספקות שמלווים כל מי שמתמודד עם פציעה. לכן נרצה לשלב למידה ותרגול של מיומנויות מנטאליות לבניית ביטחון עצמי ולוויסות המצב הרגשי של הספורטאי או המתאמן.
בואו ניקח לדוגמא את תרגיל הדדליפט עבור מי שסובל מפריצת/ בלט דיסק או כאבי גב תחתון:
לצד התרומה הפיזית לחיזוק ולתנועתיות הגב התחתון, ביצוע התרגיל בטכניקה נכונה מעניק למתאמן ביטחון ביכולת של הגב שלו לעמוד בעומסים ומפחית את החשש מהתנועה של כיפוף ופשיטה של הגב, מה שמוביל לשיפור משמעותי בכאבי הגב. מהניסיון שלי עם מתאמנים, במקרים רבים השיפור מתרחש תוך אימונים בודדים. תוך כדי התרגול הפיזי המתאמן לומד להתמודד עם מחשבות ואמונות מגבילות, ורוכש טכניקות מנטאליות לשליטה במצב הרגשי שלו. כך המתאמן עובר עם הזמן ממצב של חשש וחוסר אמונה בגוף שלו, למצב של ביטחון ומסוגלות עצמית.
לסיכום, מומלץ שחזרה נכונה מפציעה תכלול עבודה פיזית מבוקרת לצד עבודה מנטאלית מסודרת, לצורך בניית תחושת מסוגלות עצמית וביטחון בתנועה. השילוב יסייע לכם לעצור את ההימנעות, לנתק בהדרגה את הפציעה מהזהות שלכם ולהתגבר עליה.