מיתוסים על פסיכולוגיית ספורט

רק ספורטאים שיש להם "בעיה" צריכים פסיכולוג ספורט.
ממש לא. בדיוק כמו שאתם יכולים ללכת למאמן אישי כדי לשפר עוד קצת את המהירות או הטכניקה שלכם, גם אם הרמה שלכם כבר טובה מאוד. בדיוק כמו שספורטאי עילית מקבלים ליווי תזונתי וטיפול פיזיותרפי, גם אם אין להם בעיה תזונתית או פציעה. כל ספורטאי יכול להרים את רמת הביצוע שלו אם יבצע הכנה מנטאלית מסודרת, גם אם אין לו בעיה קונקרטית לטפל בה. הפסיכולוגיה עדיין נתפסת אצל רבים כתחום שיש להתבייש בו, אך לשמחתי לאט לאט אנחנו רואים יותר ויותר ספורטאים וקבוצות שמבינים את החשיבות של התחום ואת התרומה שלו לביצוע, ומכניסים את ההכנה המנטאלית לשגרת האימונים.

הכנה מנטאלית קשה למדוד ולכן אין סיבה להשקיע בה- קשה למדוד שיפור והתקדמות.
הפסיכולוגיה של הספורט מבוססת מדע ונחקרת בכלים מדעיים, כדי לאפשר לנו למדוד ולהעריך את מידת ההשפעה של הטכניקות המנטאליות על הביצוע. התהליך הינו מכוון מטרה, והמטרות בנויות כך שנוכל למדוד אותן ולהעריך את מידת ההתקדמות שלנו. במהלך התהליך לעתים נעשה שימוש בביו-פידבק (משוב ביולוגי)- מכשור אלקטרוני המנטר מדדים פיזיולוגיים, המהווים אינדיקציה לעוררות ולרגיעה. היתרון במכשור הזה הוא בכך שהספורטאי מקבל משוב המוצג בזמן אמת על המחשב, משוב המעיד על הקשר ההדדי שבין הגוף והנפש. כך אנחנו מקבלים אינדיקציה אובייקטיבית לשינויים במצב הפיזי והרגשי, מעבר לתחושות סובייקטיביות. זה מאפשר לנו לזהות דפוסי תגובה, ובעזרת שינויים פנימיים להשפיע על המדדים הפיזיולוגיים. כתוצאה מכך, הספורטאי לומד לשלוט בתגובות שלו- הוא רואה בזמן אמת כיצד פעולה מסויימת משפיעה על המצב הפיזיולוגי והרגשי שלו. ביו-פידבק הוא אחד מהכלים שמאפשרים לנו למדוד בעזרת מחשב את השיפור וההתקדמות בוויסות המצב הרגשי.

אין זמן להכנה מנטאלית- צריך להתעסק בכושר גופני, שיפור טכני, הכנה טקטית.
לא נשאר זמן להכנה מנטאלית בדיוק בגלל המיתוס בסעיף הקודם (הקושי למדוד התקדמות). טבעי יותר להשקיע אנרגיה ומאמץ בהיבטים נראים לעין, שקל למדוד שיפור בהם. הרבה ספורטאים ומאמנים חושבים שככל שיעבדו על שיפור ההיבטים הפיזיים- כך גם המוכנות המנטאלית שלהם תעלה, כי הם ירגישו מוכנים יותר. זה נכון במידה מסוימת, אבל הביטחון העצמי נשען על המון היבטים נוספים- ולא סתם מגיעים אליי ספורטאים שבאימון נראים מעולה ובתחרות לא מביאים את היכולות שלהם לידי ביטוי, בגלל היבטים מנטאליים שצריכים לקבל מענה נפרד. לכן כל כך חשוב להשקיע בהכנה מנטאלית מסודרת.

אי- אפשר ללמד חוסן מנטאלי- או שאתה חזק מנטאלית או שלא.
בואו נשווה את זה לפיתוח יכולות טכניות או כושר גופני. האם יש מוכשרים יותר ומוכשרים פחות? חזקים יותר וחזקים פחות? מהירים יותר ומהירים פחות? כמובן, יש הבדלים אישיים טבעיים בין אדם לאדם ובין ספורטאי לספורטאי. אבל זה לא אומר שאימון הוא מיותר, להפך. אימון יכול לייצר שיפור מובהק, וזה תלוי בין היתר במידת העבודה וההשקעה שלנו. כך שלא משנה מה רמת הביטחון העצמי או החוסן המנטאלי שלכם כרגע, אימון ותהליך מסודר של הכנה מנטאלית יסייעו לכם להתחזק עוד יותר וישפרו לכם את הביצוע.

אין צורך בתהליך ואימון מנטאלי לאורך זמן, מספיק לעשות הכנה מנטאלית כשיש תחרות.
דמיינו שאתם רוצים לשפר את המהירות או את הכוח המתפרץ שלכם. האם באימון אחד אצל מאמן אישי לפני המשחק החשוב שלכם תצליחו לשפר את המהירות שלכם או הכוח?
כמובן שלא. זה דורש תהליך ועבודה לאורך זמן. אל תחפשו פלסטר. ולא שזה רע, זה עדיף מכלום. גם מפגש בודד יכול לעזור לכם להרגיש טוב יותר, ואולי אפילו ייתן לכם כמה תובנות חשובות.
אבל זכרו: מה שלא יקרה באימונים- לא יקרה במשחק. הכנה מנטאלית מסודרת בנויה באופן כזה שתוכלו לתרגל את הטכניקות המנטאליות באימונים- כך שבתחרות תהיה לכם את היכולת ליישם בביטחון.

אם מרגישים לחץ או חרדה לפני תחרות אפשר ללכת לפסיכולוג ספורט והוא יפתור את המצב.
הרבה ספורטאים חושבים שהפסיכולוג הוא קוסם, שיכול לבנות אצלם ביטחון ברגע. אם תלכו למאמן אישי לשפר כושר או טכניקה יומיים לפני משחק – האם תראו תוצאות? כנראה שלא. וזה בדיוק אותו דבר בהכנה מנטאלית, היא צריכה להיות תהליך הדרגתי ומכוון מטרה, עם תרגול ורצף.

פגישה עם פסיכולוג ספורט כוללת רק דיבור ושיחה, בלי היבט פרקטי ומעשי.
פסיכולוגיית הספורט מאוד מכוונת לביצוע ולפרקטיקה. במהלך התהליך איתי הספורטאי יכיר תרגילים מעשיים שיעזרו לו לפתח ריכוז ומיקוד, ויאפשרו לו לתרגל את הטכניקות המנטאליות בצורה מבוקרת של ביצוע במהלך הפגישה.במקביל, ספורטאי שעובד איתי מקבל משימות פרקטיות לאימונים ולתחרויות. המשימות הללו קשורות באופן הדוק לפיתוח הביטחון העצמי ולשיפור הביצוע, בהתאם למטרות ולצרכים הספציפיים של הספורטאי.

תפריט נגישות