אם אתם סובלים מחרדת בחינות אתם בטח מכירים את התופעה הזאת: אתם יודעים שאתם יודעים את החומר, אתם מצליחים בגדול בתרגולים ובהכנה למבחן, אבל בזמן אמת הביצוע שלכם שונה לגמרי.
בסופו של דבר הפער בין הביצוע בהכנה לביצוע בבבחינה יוצר תחושות חרדה ותסכול, שמשפיעות בתורן שוב על ההכנה והביצוע במבחן הבא, וכך למעשה נוצר מעגל קסמים שמפעיל את עצמו, וקשה מאוד לצאת ממנו.
מה שתיארתי כאן אינו שונה ממה שקורה בספורט. ספורטאים רבים חווים את הפער בין היכולת שלהם באימון לבין היכולת לבטא את עצמם במשחק או בתחרות. בסופו של דבר, אחת המטרות המרכזיות שלנו בעבודה עם ספורטאים היא לצמצם ככל שניתן את הפער בין הביצוע באימון לביצוע במשחק.
תחשבו על זה רגע, תחרות או משחק ליגה הם בעצם מבחן לכל דבר, בו נמדדות היכולות שנרכשו באימונים, בדיוק כמו שבחינה בלימודים באה למדוד את הידע שנרכש בשיעור. במהות אין כל הבדל.
ולמען האמת, בשני התחומים זה לא מעניין אף אחד איך אתם מתפקדים בהכנה ובאימונים.
בסוף אתם נמדדים בתוצאה שאתם מספקים- במבחן, במשחק ליגה או בתחרות.
אנחנו רוצים לפתח יכולות ומיומנויות מנטאליות שיעזרו לנו לתפקד במבחן או בתחרות בצורה משוחררת ורגועה, בדיוק כמו שאנחנו עושים בהכנה למבחן או באימון.
נכון שהתחומים הם שונים, אבל המהות זהה. גם בספורט וגם בלימודים חרדת ביצוע יכולה להתעורר כתוצה מהצורך לעמוד בציפיות של עצמי ושל אחרים, מפחד מכישלון, מהשוואה לביצועים של אחרים, מהצורך לשמור על ריכוז בזמן לחץ וחרדה.
ולכן אותן טכניקות מנטאליות שמסייעות לספורטאים להביא את עצמם בצורה מיטבית ואופטימלית לתחרות, עשויות לסייע גם למי שסובל מחרדת בחינות ורוצה לגשר על הפער שבין ההכנה לבין הביצוע בזמן אמת.