שאלות תשובות

פסיכולוגיית ספורט היא תחום מחקר מדעי הבוחן את ההשפעה של ענף הספורט על המצב המנטאלי של הספורטאי, ואת האופן שהספורטאי יכול להשפיע על הביצועים שלו בעזרת שליטה במצב המנטאלי שלו.
יש כאן בעצם השפעה הדדית: מצד אחד, לכל ענף ספורט יש דרישות ביצוע מסוימות, ולכן היכולות המנטאליות הנדרשות מהספורטאי משתנות בין ענף לענף ובין תפקיד לתפקיד באותו ענף. מצד שני, הספורטאי יכול להשפיע על רמת הביצוע שלו על- ידי שליטה במיומנויות מנטאליות נלמדות. לדוגמה, טניסאי (ענף יחידני, ללא מגע) נדרש ליכולות אחרות מכדורגלן (ענף קבוצתי עם מגע בין היריבים), ובתוך הכדורגל הבלם נדרש ליכולות שונות מהקשר הקדמי או השוער. הפסיכולוג צריך להתאים את הטכניקות המנטאליות באופן ספציפי לדרישות הענף ובהתאם למאפיינים האישיים של הספורטאי. לסיכום, הפסיכולוגיה של הספורט שואפת לחקור ולהבין בעזרת כלים מדעיים מה ענף הספורט דורש ואיך הספורטאי יכול להתכונן בצורה מיטבית כדי לבצע בזמן תחרות בצורה אופטימלית.
בכל ענף ספורט יש ארבעה סוגי הכנה לתחרות- הכנה גופנית (כושר כללי וספציפי), הכנה טכנית, הכנה טקטית והכנה מנטאלית.רוב הספורטאים משקיעים את מירב זמנם בשלושת ההכנות הראשונות- הגופנית, הטכנית והטקטית, ומזניחים את ההכנה המנטאלית. זה קורה הרבה פעמים מתוך הנחות שגויות-שאת ההכנה המנטאלית קשה למדוד מבחינת התקדמות ושיפור, מחוסר זמן, ולפעמים גם מתוך הרגשה שזה משהו שאי אפשר ללמד- או שיש לך או שאין לך. הכלים שתרכשו בתהליך הליווי המנטאלי איתי יאפשרו לכם להגיע למצב האופטימלי של זרימה- FLOW- תלמדו על האיזון בין שחרור וריכוז, תלמדו להתמודד עם טעויות ופעולות לא טובות, תבינו איך להתמודד בצורה מיטיבה עם לחץ לפני משחק או תחרות, ותבנו ביטחון עצמי שאינו תלוי בתוצאה אלא בעצמכם.
תהליך הליווי איתי כולל פגישה פעם בשבוע.
במהלך הפגישות נבחן את הרקע והמטרות של הספורטאי, נבין מהם המכשולים שעומדים בדרך לאותן מטרות ונתאים טכניקות וכלים כדי להתמודד עם אותם מכשולים.
חשוב לציין שהעבודה נעשית בהתאם לצרכי הספורטאי ולכן התהליך איתי משתנה בין ספורטאים שונים.
בעבודה עם ילדים ונערים מתחת לגיל 18 נעשית פגישה עם ההורים לאחר כל 4 פגישות.
התהליך נפתח בשמונה מפגשים, אחת לשבוע, על מנת לייצר תהליך אפקטיבי וממוקד.
לאחר מכן, נבצע הערכה מחדש להמשך התהליך. ניתן לרווח את הפגישות או להשאיר אותן במתכונת של פעם בשבוע, זאת בהתאם לצרכי הספורטאי.
מניסיוני, יש לא מעט ספורטאים שבוחרים להמשיך בליווי על בסיס שבועי, מתוך הבנת החשיבות של הכנה מנטאלית רציפה בצמוד לשגרת האימונים והתחרויות.

השילוב תלוי בספורטאי. יש ספורטאים, בעיקר בגילאים המאוד צעירים, שקשה להם לשבת, להקשיב ולהביע את עצמם.
לכן ניתן לבצע אימון כושר שמכוון באופן ספציפי להיבטים מנטאליים, בהתאם למטרת הספורטאי.
הכוונה היא שדרך האימון הפיזי אנחנו פוגשים התמודדות עם כישלון, טעויות, שמירה על ריכוז, לחץ, ניהול מחשבות.
האימון בנוי בצורה כזו שהוא מאפשר ללמוד על הנושאים, בפלטפורמה של עשייה במקום בישיבה בקליניקה.

מי שמתאמן למיונים וגיבושים מכיר בוודאי את האמירה הנפוצה ש"הכל בראש". הפסיכולוגיה של הספורט מעניקה לנו כלים מבוססי מדע לנהל את "הקול בראש".
אתם תלמדו איתי איך להישאר רגועים ומרוכזים תחת לחץ, איך להתמודד עם אותן מחשבות שרצות לכם בראש ופוגעות לכם בביטחון, תלמדו על לחץ ועל התמודדות איתו ועוד כלים מעשיים שיתנו לכם ביטחון עצמי ותחושת מסוגלות.
כמובן שבדומה לספורטאים, התהליך מותאם באופן אישי לצרכים ולמטרות שלכם.
הפסיכולוגיה של הספורט היא למעשה הפסיכולוגיה של הביצוע המיטבי.
בדומה לספורטאים, כל מי שעוסק בתחום שדורש ביצוע תחת לחץ יכול ליהנות מארגז הכלים הרחב שמעניקה לנו הפסיכולוגיה של הספורט.
התחום רלוונטי לאנשי במה שעומדים מול קהל (שחקנים, זמרים, נגנים, רקדנים, מרצים), לאנשי כוחות הביטחון, אנשי רפואה, להכנה לראיונות עבודה, למי שסובל מחרדת בחינות, מפחד לדבר מול קהל ועוד.

תפריט נגישות